TWARDOŚĆ WODY


TWARDOŚĆ WODY W NASZYCH KRANACH

Twardość wody – co to jest?

 

Twardość wody to inaczej zawartość związków wapnia oraz magnezu. Jest ona określana przez konsumentów mianem popularnego „kamienia”. Ów kamień to wytrącony podczas gotowania (czy podgrzewania) węglan wapnia i magnezu.

Wapń i magnez są niezwykle istotne dla organizmu człowieka.

Wapń bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa także na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje prace serca.

Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze.

Faktem jest, że magnez i wapń, niezbędne w diecie człowieka, są łatwiej przyswajalne z wody niż z pożywienia.

 

Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz. U. 2007 nr 61, poz. 417 ze zm.) twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale

60-500 mg CaCO3, czyli zgodna z normą jest woda od bardzo miękkiej do twardej.

 

TABELA SKALA TWARDOŚCI WODY

 

 

Lp.

 

Stopień twardości wody

 

Jednostka twardości wody

 

[mval/l]

[mg CaCO3]

[0N]

[mmol/l]

1

Woda bardzo miękka

 

< 2

< 100

<5,6

< 1

2

Woda miękka

 

2 - 4

100 – 200

5,6 – 11,2

1 – 2

3

Woda średnio – twarda

 

4 - 7

200 – 350

11,2 – 19,6

2 – 3,5

4

Woda twarda

 

7 – 11

350 – 550

19,6 – 30,8

3,5 – 5,5

5

Woda bardzo twarda

 

> 11

> 550

> 30,8

>5,5

 

 

 

 

 

 

 

Twardość wody jest podawana w różnych jednostkach. Najlepiej obrazującą istotę zagadnienia jest najpowszechniej wykorzystywana w technologii jednostka

mg CaCO3/l. Poniżej przedstawiono zależności pomiędzy różnymi jednostkami twardości, w których może być wyrażona twardość wody, np. w instrukcjach AGD.

 

TABELA PRZELICZENIOWA RÓŻNYCH JEDNOSTEK TWARDOŚCI WODY

 

 

Jednostka

Stopień francuski

[0F]

Stopień niemiecki

[0N]

 

[mg CaCO3]

Stopień angielski

[0A]

 

[mval/l]

 

[mmol/l]

Stopień francuski

1

0,56

10

0,70

0,20

0,10

Stopień niemiecki

1,79

1

17,86

1,25

0,36

0,18

[mg CaCO3]

0,1

0,056

1

0,07

0,02

0,01

Stopień angielski

1,43

0,8

14,3

1

0,29

0,14

[mval/l]

5

2,8

50

3,5

1

0,5

[mmol/l]

10

5,6

100

7,0

2,0

1

 

 

 

TABELA TWARDOŚCI WODY W GMINIE SKOROSZYCE

 

 

Miejscowość

 

Twardość wody

[mg CaCO3]

 

 

Woda

Skoroszyce, Chróścina, Makowice, Czarnolas, Giełczyce, Sidzina, Brzeziny, Pniewie, Mroczkowa  

 

 

101

 

 

miękka

 

Stary Grodków

 

 

242

 

średnio –twarda

 

 

                                                                                              Marzena Ostachowska – Błoch

                                                                                                                                            Kierownik ZOiW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skoroszyce 26.11.2015.

  • Data aktualizacji: 2024-10-21 19:58
  • |
  • Licznik odwiedzin: 245 672