TWARDOŚĆ WODY W NASZYCH KRANACH
Twardość wody – co to jest?
Twardość wody to inaczej zawartość związków wapnia oraz magnezu. Jest ona określana przez konsumentów mianem popularnego „kamienia”. Ów kamień to wytrącony podczas gotowania (czy podgrzewania) węglan wapnia i magnezu.
Wapń i magnez są niezwykle istotne dla organizmu człowieka.
Wapń bierze udział w budowaniu kości oraz zębów. Niedobór wapnia może powodować osteoporozę. Wpływa także na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych. Wpływa na koagulację krwi oraz reguluje prace serca.
Magnez jest istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni. Pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze.
Faktem jest, że magnez i wapń, niezbędne w diecie człowieka, są łatwiej przyswajalne z wody niż z pożywienia.
Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz. U. 2007 nr 61, poz. 417 ze zm.) twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi musi zawierać się w przedziale
60-500 mg CaCO3, czyli zgodna z normą jest woda od bardzo miękkiej do twardej.
TABELA SKALA TWARDOŚCI WODY
Lp. |
Stopień twardości wody |
Jednostka twardości wody
|
|||
[mval/l] |
[mg CaCO3] |
[0N] |
[mmol/l] |
||
1 |
Woda bardzo miękka
|
< 2 |
< 100 |
<5,6 |
< 1 |
2 |
Woda miękka
|
2 - 4 |
100 – 200 |
5,6 – 11,2 |
1 – 2 |
3 |
Woda średnio – twarda
|
4 - 7 |
200 – 350 |
11,2 – 19,6 |
2 – 3,5 |
4 |
Woda twarda
|
7 – 11 |
350 – 550 |
19,6 – 30,8 |
3,5 – 5,5 |
5 |
Woda bardzo twarda
|
> 11 |
> 550 |
> 30,8 |
>5,5 |
Twardość wody jest podawana w różnych jednostkach. Najlepiej obrazującą istotę zagadnienia jest najpowszechniej wykorzystywana w technologii jednostka
mg CaCO3/l. Poniżej przedstawiono zależności pomiędzy różnymi jednostkami twardości, w których może być wyrażona twardość wody, np. w instrukcjach AGD.
TABELA PRZELICZENIOWA RÓŻNYCH JEDNOSTEK TWARDOŚCI WODY
Jednostka |
Stopień francuski [0F] |
Stopień niemiecki [0N] |
[mg CaCO3] |
Stopień angielski [0A] |
[mval/l] |
[mmol/l] |
Stopień francuski |
1 |
0,56 |
10 |
0,70 |
0,20 |
0,10 |
Stopień niemiecki |
1,79 |
1 |
17,86 |
1,25 |
0,36 |
0,18 |
[mg CaCO3] |
0,1 |
0,056 |
1 |
0,07 |
0,02 |
0,01 |
Stopień angielski |
1,43 |
0,8 |
14,3 |
1 |
0,29 |
0,14 |
[mval/l] |
5 |
2,8 |
50 |
3,5 |
1 |
0,5 |
[mmol/l] |
10 |
5,6 |
100 |
7,0 |
2,0 |
1 |
TABELA TWARDOŚCI WODY W GMINIE SKOROSZYCE
Miejscowość |
Twardość wody [mg CaCO3]
|
Woda |
Skoroszyce, Chróścina, Makowice, Czarnolas, Giełczyce, Sidzina, Brzeziny, Pniewie, Mroczkowa |
101 |
miękka |
Stary Grodków
|
242 |
średnio –twarda |
Marzena Ostachowska – Błoch
Kierownik ZOiW
Skoroszyce 26.11.2015.